PUSZYSTE RACUCHY Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jabłko,
- cukier puder
- olej do smażenia
SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
TOSTY FRANCUSKIE NA SŁODKO
SKŁADNIKI:
- 1 bułka paryska
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- masło
- owoce sezonowe: banan / granat / truskawki
- sok z cytryny
- syrop klonowy / cukier puder
SPOSÓB WYKONANIA:
Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 - 5 plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
OMLET NA JEDNĄ PORCJĘ
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2-3 łyżki maki
- cukier lub syrop klonowy/syrop z agawy
- szczypta soli
- olej kokosowy
SPOSÓB WYKONANIA:
Z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, następnie dodać mąkę i na koniec cukier. Miksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na patelni rozpuścić masło lub olej kokosowy.
Wylać ciasto omletowe i na delikatnym ogniu usmażyć z obu stron.